Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

ΜΑΘΕΤΕ ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΛΑ

Δημιουργία Ομάδας

Η ομάδα ξεκινάει την πορεία της με το πρώτο επίσημο Recruitment. Οργανώνεται εσωτερικά, αποκτά τις βασικές γνώσεις που χρειάζεται και είναι έτοιμη να ξεκινήσει τα πρώτα σχεδιαστικά της βήματα.

2017

FSAE Italy

Η πρώτη συμμετοχή της ομάδας είναι γεγονός και ολοκληρώνεται με επιτυχία καταλαμβάνοντας την 2η θέση στο αγώνισμα του Business Plan Presentation και την 8η θέση στη συνολική κατάταξη της κατηγορία.

2017-July

Κατασκευή Μονοθεσίου

Η ομάδα επιστρέφει στην Ξάνθη με στόχο την κατασκευή του πρώτου μονοθεσίου, με προσαρμοσμένα πλέον σχέδια, βασιζόμενη σε παρατηρήσεις από το feedback των αγώνων.

2018

Συμμετοχή σε Class 1, FSAE Italy

Η ομάδα ολοκληρώνει την κατασκευή του πρώτου μονοθεσίου της. Η «Αργώ» συμμετέχει στην κατηγορία Class 1 των διαγωνισμών Formula Student, και κατακτά την 20ή θέση ανάμεσα σε ομάδες διεθνούς εμβέλειας. Τον Σεπτέμβρη παρουσιάζει στην 84η Δ.Ε.Θ. την «Αργώ» ως κεντρικό έκθεμα του Δ.Π.Θ.

2019

Μετά από μια χρονιά αδράνειας λόγω του ιου Covid-19 το 2021 επανήλθαμε δυναμικά με την συμμέτοχη μας στον διαγωνισμό Formula Student Netherlands στον οποίο κατακτήσαμε την 6η θέση από 27 ομάδες από όλη την Ευρώπη.

2021

Formula Student Alpe Adria

Ακολουθώντας τις εξελίξεις και την νέα πραγματικότητα στον χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας, αποφασίσαμε να κάνουμε την αλλαγή στην ηλεκτροκίνηση. Έπειτα από έναν χρόνο σχεδιασμού δοκιμών και κατασκευών καταφέραμε να φτιάξουμε το πρώτο μας ηλεκτρικό μονοθέσιο το E-XR1. Τον Αύγουστο του 2022 πήραμε μέρος στον διαγωνισμό Formula Student Alpe Adria της Κροατίας.

2022

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η Democritus Racing Team ιδρύθηκε το 2017 στην Ξάνθη. Η ομάδα εκπροσωπεί το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στις εκπαιδευτικές διοργανώσεις μηχανικών Formula Student και FSAE (Formula Society of Automotive Engineers), αντιμετωπίζοντας φοιτητές από όλο τον κόσμο.

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ

Ο στόχος των διαγωνισμών είναι να σχεδιάσουμε, να συνθέσουμε και να δοκιμάσουμε ένα πρωτότυπο μονοθέσιο «στυλ» Formula αγωνιστικό αυτοκίνητο, βασισμένο σε μια σειρά από κανονισμούς, που σκοπός τους είναι όχι μόνο η εξασφάλιση της οδικής-αγωνιστικής ασφάλειας αλλά ταυτόχρονα και η επίλυση σύνθετων προβλημάτων στον τομέα της μηχανικής.

ΤΑ ΜΕΛΗ ΜΑΣ

Η ομάδα αυτή τη στιγμή αποτελείται από 35+ προπτυχιακούς φοιτητές, οι οποίοι σπουδάζουν σε διάφορα τμήματα του Δημοκριτείου όπως στο τμήμα μηχανικών παραγωγής και διοίκησης, στο τμήμα ηλεκτρολόγων μηχανικών και μηχανικών υπολογιστών, καθώς και στο τμήμα αρχιτεκτόνων μηχανικών.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

ΣΤΟΧΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

0 (Points)
STATIC EVENTS

Ο κύριος στόχος του διαγωνισμού είναι η πρακτική εφαρμογή όλων των θεωρητικών γνώσεων που λαμβάνει ο κάθε φοιτητής. Αυτή, επιτυγχάνεται μέσω του σχεδιασμού και της κατασκευής ενός αγωνιστικού μονοθέσιου τύπου Formula αλλα και της διερεύνησης της προοπτικής του ώς μοντέλο μαζικής παραγωγής.

ΔΟΜΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

0(Points)
DYNAMIC EVENTS

Το πρωτότυπο μονοθέσιο εξετάζεται και κρίνεται με βάση ορισμένα κριτήρια που έχουν τεθεί από την οργάνωση ως προς τον σχεδιασμό, το τελικό κόστος, την ανθεκτικότητα, την αντοχή και  τη δυνατότητα μαζικής παραγωγής του μέσω στατικών και δυναμικών αγωνισμάτων. Τα στατικά αγωνίσματα αφορούν τον σχεδιασμό, την κοστολόγηση και την παρουσίαση του μονοθεσίου ως προϊόν μαζικής παραγωγής και λαμβάνουν χώρα εκτός πίστας. Στα δυναμικά αγωνίσματα από την άλλη, εξετάζονται οι δυνατότητες του ίδιου του μονοθεσίου ( επιτάχυνση ,αποδοτικότητα κ.α.) και γίνονται εντός της πίστας. 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

mcdilab-min
MeDiLab
Εργαστήριο Μηχανολογικού Σχεδιασμού
mn-min
Micro & Nano Technology Lab
Εργαστήριο Μικροτεχνολογίας και Νανοτεχνολογίας
DSC_0028-min-min
MesaLab
Εργαστήριο Μηχανοτρονικής και Αυτοματισμών Ηλεκτρομηχανολογικών Συστημάτων

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ

Δρ. Παντελής Ν. Μπότσαρης(ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΟΜΑΔΑΣ)
Ο Παντελής Ν. Μπότσαρης είναι καθηγητής στο τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και υπεύθυνος του εργαστηρίου μηχανολογικού σχεδιασμού. Επιστημονικά Ενδιαφέροντα: ∆ιαχείριση ενέργειας στην παραγωγική διαδικασία, ανάλυση κύκλου ζωής, εκµετάλλευση απορριπτόµενης ενέργειας, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και διαδικασίες παραγωγής, αρχές συντήρησης, µεθοδολογίες σχεδιασµού και επιλογής υλικών.
Δρ. Αντώνιος Χ. Γαστεράτος(ΠΡΩΗΝ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΟΜΑΔΑΣ)
Ο Αντώνιος Γαστεράτος είναι καθηγητής και πρόεδρος στο τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και υπεύθυνος του εργαστηρίου Ρομποτικής και Αυτοματισμού στο ίδιο τμήμα. Διδάσκει Μηχανοτρονική, Ρομποτική, Συστήματα Ελέγχου, Ηλεκτρονική, Υπολογιστική Οπτική και εξομοίωση. Είναι κάτοχος διδακτορικού (PhD) στη Μηχανική ενώ ταυτόχρονα διδάσκει στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Έχει υπάρξει μεταδιδακτορικός ερευνητής στην επιστήμη της Μηχανικής στο Genoa University Department of Informatics and Telematics (1999-2000).
2019-2022
2015-2019

ΜΕΛΗ